Forberedelse til medborgerskabsprøven (2024)

21. Dansk kultur

Der er en lang tradition for litteratur, teater, billedkunst, musik, arkitektur og film i Danmark. Her er nogle vigtige skikkelser fra traditionen.

1700-tallet

Ludvig Holberg (1684-1754) er også blevet kaldt ’dansk litteraturs far’. Han voksede op i den norske by Bergen. Han flyttede som ung til Danmark, hvor han tilbragte hele sit voksne liv, som professor ved universitetet i København. Og som en uhyre flittig forfatter.

Han lagde grunden til dansk teater med komedier som ’Jeppe på Bjerget’. Og han skrev ’Epistler’ – det vil sige korte prosatekster – om oplysningstidens ideer: tolerance, god undervisning, ligeret mellem mænd og kvinder. Holberg blev berømt i Europa med romanen ’Niels Klims underjordiske rejse’ (1741), hvor han, ligesom i Epistlerne, udbreder sine filosofiske ideer.

1800-tallet

H.C. Andersen (1805-1875) var en dansk forfatter, der blev verdensberømt for sine eventyr. H.C. Andersen blev født i Odense som søn af en fattig skomager. Han flyttede til København, da han var 14 år. Han skrev bl.a. romaner, digte og eventyr. H.C. Andersens eventyr er oversat til ca. 125 sprog. Blandt hans mest kendte eventyr er ’Grantræet’ og ’Den Grimme Ælling’. Disse eventyr viser Andersens særlige evne til at udstyre dyr og planter med menneskelige stemmer og med dyr og planter at fortælle om menneskers fejl og drømme.

Søren Kierkegaard (1813-1855) var en dansk filosof, hvis tanker om menneskets eksistens har påvirket folk i mange lande helt op til i dag. Han understregede menneskers ret og pligt til at træ e valg om deres eget liv. Hvor vigtigt valget er for ham, kan man høre på en af hans kendteste titler, ’Enten-eller’ (1843).

P.S. Krøyer (1851-1909) var en dansk kunstmaler. P.S. Krøyer blev født i Stavanger i Norge, men han boede det meste af sit liv i Danmark. Han blev uddannet på Kunstakademiet i København.

I 1880’erne og 1890’erne var han med i en gruppe af kunstnere, som boede i Skagen i Nordjylland for at arbejde. De malerier, som han malede i Skagen, er meget berømte i Danmark, og en række af dem kan ses på Skagens Museum.
1900-tallet

Carl Nielsen (1865-1931) var en dansk komponist. Med korværker og symfonier bidrog han til den internationale koncertsalskultur. Fx symfonien ’Det uudslukkelige’ (1916).

Han har også komponeret musik til danske digte, der gjorde dem til vidt udbredte sange som ’Jens Vejmand’, ’Solen er så rød, mor’, ’Den danske sang er en ung blond pige’.

Karen Blixen (1885-1962) var en dansk forfatter. Karen Blixen ejede og bestyrede i mange år en kaffefarm i Kenya. Hendes oplevelser på farmen blev grundlag for hendes bog ’Den afrikanske farm’, som hun skrev 1937, efter at farmen var solgt, og hun vendt tilbage til Danmark. ’Den afrikanske farm’ er også blevet filmatiseret i USA. Karen Blixen er endnu mere kendt for en særlig slags historiske noveller, som man kan finde i for eksempel ’Syv fantastiske fortællinger’, 1935.

Arne Jacobsen (1902-1971) var en dansk arkitekt, der er kendt for ’funktionalisme’, det vil sige en udformning af huse og møbler, der lægger vægt på hvad de skal bruges til. Han har tegnet Danmarks Nationalbank i København.

Blandt hans møbler er det mest udbredte ’7-eren’, en hverdagsstol fremstillet af krydsfinér og metal. Og den eksklusive lænestol opkaldt efter det, den ligner: ’Ægget’.

2000-tallet

Thomas Vinterberg (født 1969) er en dansk filminstruktør, der sammen med jævnaldrende instruktører vendte sig mod de stadig dyrere og mere opskruede krav til produktion af film. De unge instruktører opstillede en række regler for film. Rammerne skulle være enkle. Det vigtigste skulle være den gode historie og skuespillernes kunst. Reglerne kaldte de for ’dogme’. Film, der fulgte reglerne, kaldte de ’dogmefilm’. Mange af Thomas Vinterbergs film fortæller historier om dilemmaer i familien. Mellem de voksne og mellem forældre og børn. Det kan være om seksuelt misbrug, ’Festen’ (1998), om falske beskyldninger, ’Jagten’ (2012) eller om bristede håb, ’Kollektivet’ (2016).

 
Translate »